Bible verses about "science" | Bulgarian

Genesis 1:1

1 В начало Бог създаде небесата и земята.

Job 26:7

7 Той простира севера над празнотата, окача земята на нищо.

Proverbs 14:15

15 Невежият вярва на всяка дума, а благоразумният внимава в стъпките си.

Ecclesiastes 1:13-17

13 И предадох сърцето си да издиря и да изследвам чрез мъдрост всичко, което се върши под небето. Тежка работа е дал Бог на човешките синове, за да се трудят в нея.14 Видях всичките дела, които се вършат под слънцето, и ето, всичко е суета и гонене на вятър.15 Кривото не може да се изправи и липсващото не може да се брои.16 Аз говорих в сърцето си и казах: Ето, увеличих и умножих мъдрост повече от всички, които са били преди мен в Ерусалим, и сърцето ми видя изобилие от мъдрост и знание.17 И предадох сърцето си, за да позная мъдрост и да позная лудост и безумие. Разбрах, че и това е гонене на вятър.

Ecclesiastes 1:6-7

6 Вятърът отива на юг и се обръща на север, непрестанно се върти и отива, и в кръгообразните си пътища се връща вятърът.7 Всички реки отиват в морето, а морето не се напълва. На мястото, където реките отиват, там те се връщат да отидат отново.

Isaiah 40:22

22 Той е, който седи над кръга на земята, и жителите й са като скакалци; който простира небето като завеса и го разпъва като шатра за живеене,

Romans 1:20

20 Понеже от създанието на света това, което е невидимо у Него – вечната Му сила и божественост – се вижда ясно, разбираемо от творенията, така че те са без извинение.

Hebrews 3:4

4 Защото всяка къща се строи от някого, а Този, който е построил всичко, е Бог.

Psalms 104:5

5 Той е основал земята на основите й, тя няма да се поклати до века.

Isaiah 40:12

12 Кой е премерил водите с шепата си и измерил небесата с педя, побрал в мярка пръстта на земята и претеглил планините с теглилка и хълмовете — с везни?

Colossians 1:17

17 и Той е преди всичко и всичко чрез Него се крепи.

Job 38:4-30

4 Къде беше ти, когато полагах основите на земята? Изяви, ако имаш разум!5 Кой определи мерките й? Кажи, ако знаеш! Или кой опъна мерителна връв върху нея?6 На какво се закрепиха основите й? Или кой положи крайъгълния й камък,7 когато звездите на зората пееха заедно и всичките Божи синове възклицаваха от радост?8 А кой затвори морето с врати, когато избликна и излезе от утробата;9 когато го облякох с облак и го пових с мъгла;10 когато му определих Моята граница и поставих лостове и порти;11 когато казах: Дотук ще идваш, и по-нататък — не, дотук ще спира гордостта на вълните ти?12 В дните си заповядал ли си на утрото и показал ли си на зората мястото й,13 за да обхване краищата на земята и да се отърсят от нея безбожните?14 Тя се променя като глина под печат и всички неща по земята стоят като в дреха.15 А светлината на безбожните се отнема от тях и издигнатата ръка се строшава.16 Проникнал ли си до изворите на морето? Или ходил ли си да изследваш бездната?17 Открили ли са ти се портите на смъртта и видял ли си портите на смъртната сянка?18 Познал ли си широчината на земята? Кажи, ако знаеш всичко това!19 Кой е пътят към обиталището на светлината? И на тъмнината — къде е мястото й,20 за да я заведеш в предела й, да познаваш пътеките до дома й?21 Ти знаеш, защото тогава си роден и е голям броят на дните ти!22 Влизал ли си в съкровищниците на снега, или виждал ли си съкровищниците на градушката,23 които съм запазил за времето на скръб, за деня на бой и война?24 Кой е пътят, по който се разделя светлината и източният вятър се разпръсва по земята?25 Кой отваря потоци за дъждовния порой или път за светкавицата,26 за да навали над безлюдна земя, над пустиня, където няма човек,27 за да насити пустата и запустяла земя и да направи да поникне нежна трева?28 Дъждът има ли баща? Или кой е родил капките на росата?29 От чия утроба излиза ледът и кой ражда сланата небесна?30 Водите се втвърдяват като камък и повърхността на бездната замръзва.

Psalms 111:2

2 Велики са делата на ГОСПОДА, изследвани от всички, които се наслаждават в тях.

Topical data is from OpenBible.info, retrieved November 11, 2013, and licensed under a Creative Commons Attribution License.